Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
50g drożdży
150ml mleka (ciepłego)
150g masła (roztopionego)
2 jajka
100g cukru
szczypta soli
starta skórka z cytryny (pominęłam)
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe ulubioną metodą. Ciasto wyłożyć na blachę, posypać jagodami (użyłam świeżych, zerwanych prosto z krzaczka borówek amerykańskich).
Zalać taką miksturą:
300g śmietany (użyłam 18% ale może być bardziej tłusta)
3 żółtka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej (pominęłam)
łyżka soku z cytryny (pominęłam)
Piec w 180 stopniach przez 35 minut.
Account Upgrade Notice: today 4/23/2024 3:16:31 a.m.
19 godzin temu
No Response to "Ciasto jagodowe z polewą śmietanową"
Prześlij komentarz