niedziela, 24 lipca 2011

Ciasto jagodowe z polewą śmietanową

0
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
50g drożdży
150ml mleka (ciepłego)
150g masła (roztopionego)
2 jajka
100g cukru
szczypta soli
starta skórka z cytryny (pominęłam)

Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe ulubioną metodą. Ciasto wyłożyć na blachę, posypać jagodami (użyłam świeżych, zerwanych prosto z krzaczka borówek amerykańskich).



Zalać taką miksturą:

300g śmietany (użyłam 18% ale może być bardziej tłusta)
3 żółtka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej (pominęłam)
łyżka soku z cytryny (pominęłam)



Piec w 180 stopniach przez 35 minut.


No Response to "Ciasto jagodowe z polewą śmietanową"

Prześlij komentarz