piątek, 24 sierpnia 2012

Tort Milky Way

3
Moje ulubione ostatnio ciasto. Krem jest tak pyszny, że zawsze robię go więcej i wyjadam łyżeczką. Świetnie nadaje się też do przełożenia wafli. Biszkopt jak zwykle z tego samego sprawdzonego przepisu zmodyfikowany tylko dodatkiem kakao, czyli:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej minus 1 łyżka
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (gorzkie)

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijając. Następnie dodać żółtka, a na końcu ubijając na najwolniejszych obrotach miksera dodać zmieszane: proszek do pieczenia, kakao i mąki. Całość piec ok 40 min w 165 stopniach.

 Składniki na krem:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru kostka tłuszczu (najlepiej masła ale murzynek też da radę)
2 szklanki mleka w proszku <3 <3 <3
ew. cukier waniliowy

Mleko zagotowujemy z cukrem i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzone mleko i mleko w proszku, miksujemy. Moja rada: nie studzimy mleka do końca. dzięki temu mleko w proszku lepiej się połączy, a masa będzie bardziej puszysta. Krem będzie rzadszy, ale wystarczy potrzymać go trochę w lodówce. Do części kremu można dodać słodkie kakao typu Puchatek (ulubione) i stworzyć 2 warstwy kremu.
Polecam wszystkim smakoszom mleka w proszku i przesadnej słodkości!

 
















Przepis na krem z gazetki "Przyślij przepis! Ciasta i torty" Wydanie specjalne nr 12/2011

3 Response to Tort Milky Way

24 sierpnia 2012 14:25

wygląda genialnie:)

24 sierpnia 2012 14:39

Czy ten krem nie jest mdły przez zawartość mleka w proszku? bo chciałam zrobić właśnie to ciasto a slyszałam wiele opinii, że jest mdły

24 sierpnia 2012 14:43

Jest mdły. Ja go uwielbiam i mogę jeść w dużych ilościach, ale rodzinę muli jeden kawałek :P Dużo pomaga dodanie kakao ;)

Prześlij komentarz