poniedziałek, 3 października 2011

Alkoholik

2
Przepis od Cioci, ma co najmniej 15 lat stażu w naszej kuchni. Ulubione ciasto z dzieciństwa!

Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, żółtka ubić z proszkiem. Następnie dodać mąkę, dobrze wymieszać. Wlać na blachę, piec na złoty kolor w temp. 200 stopni.

Składniki na krem:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
kostka margaryny
2 kieliszki wódki

Mleko zagotować z cukrem, ostudzić. Dodać 2 jajka, ponownie zagotować i ostudzić. Margarynę dobrze utrzeć, dodając do niej zimną masę. Na koniec dodać wódkę. Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć nasączonymi petitkami. Na ciastka wylać polewę.

Składniki polewy:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
4 łyżki wody
Wszystkie składniki zagotować.



Zdjęcie mam tylko ostatniego kawałka :P Naprawdę polecam to ciasto!


2 Response to Alkoholik

3 października 2011 20:36

fajne ciacho :)

4 października 2011 18:43

Bardzo fajne ciasto, ja robię trochę inaczej, w składzie są też herbatniki nasączone alkoholem, może niebawem zrobię to też opublikuje :)

Prześlij komentarz